fbpx
Trainer Comunicare | Suntem unici! Iti suna a cliseu?
37594
post-template-default,single,single-post,postid-37594,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Suntem unici! Iti suna a cliseu?

Suntem unici! Iti suna a cliseu?

Auzi, vezi si citesti peste tot ca esti unic sau dimpotriva ca toti suntem la fel.

Uite ce stiu: Stiu ca am fost creati toti la fel, cu aceleasi functii ale trupului si cu un suflet fiecare.

Si mai stiu ca tu nu ai avut copilaria pe care am avut-o eu, ca ai trait in alt mediu si ai avut cu totul alta educatie decat am avut eu, ca ai alte obiceiuri fata de mine si alte programe pe care ti le-ai setat pana la varsta asta.

Din toate astea vine unicitatea ta si unicitatea mea. Suntem la fel pana la un anumit moment apoi drumurile noastre devin paralele. Se pot alatura, insa stii prin ce?

Prin Comunicare.

Iti spuneam in Regula 8 (vezi video aici) sa Respecti unicitatea celorlati.

Tendinta noastra este de a generaliza, de a judeca, de a ne critica unii pe ceilalti fara sa ne cunoastem cu adevarat. Si nu o facem neaparat in mod voit, o facem din mecanicitate, din obisnuinta sau ca asa am vazut la altii.

Timp nu mai avem si nici rabdare sa ne privim si sa ne deschidem urechile unul catre celalalt. O parte din tine stie asta dar nu este in-de-ajuns de puternica sa faca ceva pentru a imbunatati situatia.

Stii ca inca din Antichitate comunicarea a fost perceputa ca element fundamental al comunicarii umane?

Cuvantul comunicare provine din limba latina, communis inseamna „a pune de acord”, „a fi in legatura” sau „a fi in relatie”, desi termenul circula in vocabularul anticilor cu sensul de „a impartasi ceva celorlalti”.

Tot atunci, si chiar si in perioada anilor 1900 mai puteai sa vezi stand la masa doi sau un grup de oameni comunicand real unul cu celalalt.

Respecta unicitatea celorlati si da-ti voie sa auzi ceea ce nu ai mai auzit.

Asa cum el isi exprima bucuria, tu nu ti-o exprimi, asa cum tu simti razele de soare pe tine, ea nu le simte. Nu ai trecut prin bucuria prin care a trecut ea si nici prin tristetea prin care a trecut el.

Evita sa spui „Stiu”, „Exact asa mi s-a intamplat si mie”, „Am trecut si eu prin asta”… Ai trecut dar nu stii cum s-a simtit (si) la mine…

Asculta si ai Rabdare pentru ca fiecare om are propria poveste.

Si tu ai propria poveste care merita spusa si imbratisata.

Te indrum sa lasi deoparte generalizarile si sa iti pui rabdarea la treaba.

„Comunicarea inseamna talentul de a intelege ca nu suntem la fel.”

Octavian Paler

Te pup!